Smartphones en de GSM

Na de autotelefoon gingen de ontwikkelingen snel

Zo vanaf het begin tot halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw was een telefoon in de auto voor die succesvolle zakenman, en in 1997 was de GSM een gangbaar en normaal moederdagcadeau.

Zo half jaren negentig hadden we nog de buzzer en een Kermit; daarmee kon je bij een greenpoint bellen, maar dat is niet lang geweest en het was meer voor de jeugd.

Echter het mobiele tijdperk was in 1997 echt begonnen. Oerdegelijke telefoons met een batterij die dagenlang stand-by bleef kwamen op de markt.

Kosten

Als een razende werd het GSM netwerk over het hele land uitgerold. Naast SMS berichten werd er ook nog veel gebeld ook al was dat een dure grap. Als je echt lang wilde overleggen ging dat maar even via een vaste telefoonlijn wat fors goedkoper bellen per minuut was. Ook kon je de GSM maar beter niet opnemen als je in het buitenland was, en deed je dat wel, dan kreeg je een gepeperde rekening. Diegene die je belde betaalde de kosten van zijn of haar telefoon naar de centrale. Maar die doorverbinding van de Nederlandse centrale naar het land waar je zat; die rekening was voor jou, en was je met de kerstmis nog de rekening van je zomervakantie af aan het betalen.

5G?

Maar de apparatuur was beter. De GSM was ronduit goed en ging drie jaar mee. En na die drie jaar was er weer een kleiner en lichter model op de markt. En dan weer later de smartphone met meer mogelijkheden, maar helaas niet zo sterk en de batterij blijft geen dagenlang vol genoeg voor stand-by. Aan de smartphone zijn dus nog verbeterpunten. Echter ze worden niet degelijker; ze krijgen meer mogelijkheden, meer geheugen en de nieuwe modellen kun je dubbel vouwen.. Daarbij weten we nog niet wat 5G gaat betekenen; wordt dan de hele eurozone één grote WIFI spot?