Ben je actief in de horeca? Dan heb je vast weleens van de QR-code gehoord. Veel horecazaken hebben de afgelopen jaren met de QR-code geëxperimenteerd. Bijvoorbeeld door een menukaart te laten zien wanneer je met een telefooncamera op de code richt. Helaas werden al snel een aantal nadelen ontdekt. De QR-code slijt snel, ziet er lelijk uit en werkt niet altijd even soepel. Daar komt bij, dat je allereerst je camera moet openen om de taak te verrichten. Inmiddels is de QR-code uit het veld geslagen door de NFC-technologie, genaamd de NFC menukaart. En ik kan je vertellen dat deze een stuk beter werkt. In dit blog leg ik uit waarom. Ook licht ik toe hoe je zelf met een NTAG215 een NFC menukaart maakt.

De digitale menukaart met een QR-code

De QR-code, het lelijke broertje van de NFC tag, wordt de afgelopen tijd steeds vaker in de horeca gebruikt als menukaart. De menukaart van het restaurant wordt online gezet. Deze URL kan vervolgens op de QR-code worden geprogrammeerd. Je hoeft deze code alleen nog maar uit te printen en op de tafels in het restaurant te plakken. Klinkt heel simpel, maar toch ging dit niet altijd zo soepel. Het oppervlak werd snel vaag, waardoor de code vaak na een bepaalde periode niet meer gelezen kon worden. Ook konden de codes niet meer veranderd worden. Wanneer er dan een nieuwe menukaart kwam, moest er een nieuwe code worden uitgeprint en de oude code worden verwijderd.

De digitale menukaart met een NFC tag

Gelukkig is de NFC tag uitgevonden. Dit maakt een digitale menukaart een stuk eenvoudiger te realiseren. Het voordeel van een NFC menukaart is de duurzaamheid. Deze chip kan maar zo tien jaar meegaan. En het mooie is dat je deze eenvoudig kan her programmeren. Dus mochten er nieuwe menukaarten arriveren is dat geen enkel probleem. Daar komt bij dat de NFC tags direct reageren, zonder een applicatie te hoeven openen. Als klap op de vuurpijl zijn de tags ook nog heel eenvoudig te programmeren met je telefoon.

Hoe werkt een NFC menukaart

Op de NFC chip kun je bepaalde data zetten. Er is geen stroom nodig om de NFC tags te laten werken. De chips halen de stroom namelijk van het toestel waarmee het in aanraking komt. Met deze stroom stuurt de chip de voorgeprogrammeerde data naar het toestel. De taak wordt vervolgens op het toestel uitgevoerd.

Maak je eigen NFC menukaart

Je kunt zelf eenvoudig NFC menukaarten maken. Zet allereerst je menukaart op je website in bijvoorbeeld een PDF. Programmeer de link op de NFC tag met een applicatie op je telefoon. Een goede applicatie is NXP Tagwriter. Deze is zowel te vinden in de Apple Store als de Play Store. Plak de NFC tags op een goede plek, zoals op een tafel, bierviltje of een bar. En hij is klaar voor gebruik.