Een midi controller helpt je om geweldige muziek te maken en worden via een USB-kabel op jouw computer of laptop aangesloten. Een midi controller is ook een van de eerste aankopen in elke thuisstudio. Of je nu net begint of een doorgewinterde producer bent, winkelen voor de juiste midi controller uit de talloze keuzes die er zijn, kan een hele  taak zijn. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze leggen we in deze blog uit waar je op moet letten bij het kopen van zo’n apparaat.

Wat is een midi controller eigenlijk?

MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface en een controller kan er in verschillende stijlen en maten zijn. Wat het doet is eigenlijk heel eenvoudig. Het apparaat verzendt MIDI-speeldata naar een ander stuk hardware of software. MIDI is begin jaren 80 ontworpen door het merk Roland. Het werd gemaakt uitgaande van een toetsenbord, dus het meest voorkomende type midi controller is de toetsenbord controller. Andere soorten controllers zijn onder meer elektronische pads en gitaren.

Waar je op moet letten bij het kopen van een midi controller

Zoals bij de meeste aankopen, kan je budget jouw opties beïnvloeden. Er is een breed scala aan midi Controllers die worden aangeboden door ervaren audiozaken zoals I4 Studio. In elke prijsklasse is wel iets te vinden. Daarnaast is een Digitaal werkstation (DAW) ook van belang als je gaat rondkijken. Daarmee wordt muziekproductiesoftware bedoeld zoals AVID Pro Tools, Ableton Live, Apple Logic en nog veel meer. De meeste midi controllers zijn niet gebouwd met een specifieke DAW in gedachten, tenzij ze met opzet zijn ontworpen voor een enkele DAW en beschikken over gespecialiseerde functionaliteit.

De knoppen en toetsen

In het geval van midi controllers is meer niet per beter. Je wil dat je bedieningselementen alles gemakkelijker maken. Veel moderne toetsenbord controllers worden geleverd met veel knoppen. De vraag die jij jezelf moet stellen is: zijn ze op een manier ingedeeld die prettig werkt? Daarna is het de vraag of je ze kunt koppelen aan de software die je gebruikt. Dit element wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is een cruciaal detail. Ook de breedte van de toetsen is iets om rekening mee te houden als je een bepaalde speelstijl hebt. Het vinden van een toetsenbord komt in feite neer op persoonlijke voorkeur. Speel dus met de verschillende soorten toetsenborden als je de kans krijgt om in een winkel te zijn.

Tot slot midi is en blijft in ontwikkeling

MIDI heeft sinds de jaren 80 het muzieklandschap veranderd en de toekomst brengt ook veranderingen. Hoewel het eigenlijke protocol voor MIDI niet is veranderd, is de manier waarop we omgaan en communiceren met controllers wel veranderd. De toekomst zal dus meer innovatieve ontwerpen brengen. Van draagbare technologie tot futuristische versies van het traditionele toetsenbord. Blijf dus wel op de hoogte van de trends en kies een MIDI-apparaat dat bij jou en je muziek past. Neem contact op met I4studio en vindt de controller die bij je past.